Hemmeligheden bag en god nats søvn

Har du, som så mange andre, også enormt svært ved at falde i søvn om natten, og lider måske decideret af søvnmangel? Det vil vi i det følgende forsøge at sætte en stopper for, da søvnmangel faktisk er mere udbredt end man skulle tro. Søvnmangel kan desværre medføre forskellige typer af livstilsygdomme og endda også medvirke til depression. Af denne grund sætter vi fokus på søvnmangel, og hvorledes du fremover kan være med til at gøre din nattesøvn stressfri og ubekymret.

Vi vil i det følgende komme ind på hvilke essentielle egenskaber din dyne, pude madras etc. skal have, for at du får den bedste nattesøvn, samt hvilke tiltag du selv aktivt kan inkorporere i din hverdag, for at finde frem til hemmeligheden bag en god nats søvn.

Udstyret skal være i orden!

For at du kan sikre den gode og ubekymrede nattesøvn, bør du overveje om din nuværende madras er for hård, eller om din nuværende dyne bliver for varm om natten. Alle disse enkeltdele som dyne, hovedpude og madras skal hjælpe dig ind i nattesøvnen fremfor at forstyrre den. Vi anbefaler derfor, at du lægger mærke til hvilke af disse komponenter, der ikke fungerer for dig.

Hvordan en madras, pude eller dyne skal være, ligger typisk op til en individuel bedømmelse, men vi kan komme med nogle generelle tommelfingerregler, der kan hjælpe dig på vej til at finde det bedste udstyr til din nattesøvn.

Prøv din nye madras af inden du beslutter dig

Når du skal lede efter den nye madras, der skal gøre din nattesøvn til en sød drøm, så anbefaler vi, at du prøver madrassen af, inden du afslutter handlen. Led efter butikker der lader dig prøve madrassen af, enten i selve butikken eller med hjemme til en overnatning. Dette giver dig lov til at vurdere hvilken type madras der passer bedst til dine behov, uden i sidste ende at skulle smide en masse penge efter den forkerte madras.

Drop den bløde pude

Vi kender den alle. Den pude der kan formes til ukendelighed, og som nok på nuværende tidspunkt kun har halvdelen af de dun og fjer, som den oprindeligt kom med – nemlig den bløde pude. Uanset hvor komfortabel den måtte synes, anbefaler vi alligevel, at du investerer i en ny pude.

En hovedpude er i sandhed en essentiel del af søvnen, da det er de færreste af os, der overhovedet kan få lukket et øje uden denne. Dette sker fordi vores nakke og dermed hoved allerhelst skal ligge på en nogenlunde lige linje med resten af rygsøjlen. Er din pude for blød, kan du altså risikere at ligge i en skæv vinkel eller med en roteret overkrop, der i sidste ende kan forårsage diverse rygproblemer og –smerter.

Vi foreslår derfor at du går på udkig efter en pude, der er tættere vatteret end hvad du er vant til, således at puden fremstår mere fast. Dernæst skal du kigge efter en pude der støtter hoved og nakke således, at der går en lige linje fra rygsøjle til nakke. Du vil måske opleve at din nye pude af denne grund bliver højere, men at det bliver en mere behagelig og komfortabel oplevelse for både nakke og rygsøjle.

Lad dynen stå for varmeregulationen

Et af de største problematikker vi hører om ved besværet nattesøvn, er den konstante temperaturændring i kroppen. Der er ikke noget mere irriterende end at finde den perfekte temperatur, der er allermest behaglig, for at det så derefter bliver for varmt og man må lægge dynen fra sig, for derefter at tage den på igen. Det er en ond cyklus, og den kan og skal stoppes, for at du får den bedste nattesøvn.

Vi anbefaler her på siden, at du tager et kig på det store udvalg af temperaturregulerende dyner, der findes. De kan eksempelvis være lavet af silke, da dette materiale har egenskaben at holde en behagelig temperatur hele natten igennem. Disse dyner lader dig sove natten uden at svede eller fryse uanset årstiden.

Andre tips og tricks til en forbedret nattesøvn

Når din seng nu har alt hvad der skal til, for at du kan ligge behageligt om natten, er det tid til at kigge på, hvilke andre ting du kan gøre for at forbedre din nattesøvn. De følgende tips og tricks, vi vil videregive, er fysiske ændringer i miljøet omkring soveværelset, såvel som ritualer der bygger på princippet om at dit mindset skal være det rigtige sted, for at du nemmere kan falde i en behagelig søvn.

Alle tips og råd virker ikke på alle, da vi alle sammen er forskellige og har forskellige behov, men vi anbefaler at du læser dig frem til de tips og tricks, der passer bedst ind i din hverdag, og afprøver om de kan være med til at forbedre din nattesøvn.

Luk ned for alle tablets og telefoner en time før du går i seng

Når det er tid til at sove efter en lang dag, er det vigtigt at din hjerne er lige så forberedt på dette, som resten af din krop er. Sidder du ofte med din mobil eller tablet inden du skal sove, vil dette medvirke til en besværet søvn.

Lyset, der stråler ud af dine mobile enheder, er med til at lade hjernen tro at det stadig er dag, og at lyset er dagslys. Får din hjerne ikke lov til at blive træt i rolige omgivelser, uden alt for meget lys, kan den ikke producere det essentielle søvnhormon kaldet melatonin. Det anbefales at du slukker for dine enheder mindst en time før, du går i seng. På denne måde kan din hjerne koble af og sende signaler til resten af kroppen om, at det er tid til at gå til ro. I stedet for at se en serie på tabletten, anbefales det derfor at du for eksempel læser en bog eller et blad, der holder din hjerne i gang på en anden måde end tabletten formår, således at du oprigtigt bliver træt inden du skal sove.

Vær aktiv om dagen og hav faste sengetider om aftenen

En anden essentiel ting du kan gøre for at blive træt på de rigtige tidspunkter af døgnet, er ved at holde dig aktiv om dagen. Dette kan for eksempel gøres ved en god gåtur i skoven eller måske en tur i fitnesscenteret. Vigtigst af alt er, at du holder dig aktiv og får pulsen op de anbefalede  30 min. om dagen. Dernæst kan det være en fordel at indføre faste sengetider i hverdagen. På denne måde har du lettere ved at holde øje med hvor mange timers søvn du egentlig får om natten, og det vil samtidig eliminere stressen om morgenen efter for sene aftener dagen forinden.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *