Lagner

Guide til at vælge det rette lagen

Et godt lagen er blødt og slidstærkt, og det øger kvaliteten af din nattesøvn. Det skal have den helt rette pasform for at være behageligt at ligge på. Udvalget af sengelinned på det danske marked er bredt, og det kan være svært at finde rundt i. Derfor får du her en guide til at vælge det rette betræk til din madras.

Hvor forhandles lagner?

Lagner forhandles i stort omfang i mange af landets sengeforretninger. De forhandles også ofte af store indkøbskæder eller kæder med boligartikler.

Du kan som regel også finde et stort og varieret udbud af lagner i forskellige webshops, der forhandler sengeartikler. Nogle sengeforhandlere har tilmed udviklet en app, som du kan hente ned på din smartphone for at se deres udvalg af sengeklæder.   

Hvad koster lagner?  

Priserne på lagner varierer meget på det danske marked. Prisen afhænger blandt andet af producent, type og materiale. Mange sengeforhandlere har lagner i forskellige prisklasser, så det er muligt at finde et uanset dit budget.

Det kan som regel betale sig at bruge lidt ekstra penge på et lagen. Et dyrere lagen vil ofte være mere behageligt at ligge på og mere slidstærkt end billig sengelinned. Et madrasbetræk af høj kvalitet tåler mange ture i vaskemaskinen og tørretumbleren. Det holder faconen bedre end en billigere version. Elastiklagner af god kvalitet har kraftige elastikker, som ikke bliver slappe med tiden, når de vaskes og trækkes ned om madrassen. 

Hvilke lagner er mest kvalitetsrige?

Det er altid en god idé at vælge sengeklæder i rene naturmaterialer. De holder faconen, selv efter mange vaske. Her er to bud på populære kvalitetslagner i rene naturmaterialer:

  • Bambuslagnet er anerkendt for at være usædvanligt blødt og solidt. Det køler og absorberer sved fra kroppen bedre end andre populære naturmaterialer.

  • Bomuldslagner produceres i stort omfang i dag. Varianten ’ægyptisk bomuld’ er den fornemmeste af alle typer bomuld. Lange bomuldsfibre gør, at sengeklæder af ægyptisk bomuld har en høj slidstyrke. De har lang holdbarhed, og som bonus er de ekstra bløde i forhold til andre typer bomuld.

Allergifrie og økologiske varianter uden tilsat kemi er også at anbefale.

Hvilken type lagen skal du vælge?

Når du skal finde et lagen, er der mange muligheder at vælge imellem. Det er meget individuelt, hvilket betræk du foretrækker om din madras. Nogle sengeklæder egner sig bedre til bestemte underlag end andre. Her kan du læse om fire af de mest populære valg blandt danskerne:   

  • Kuvertlagner egner sig til topmadrasser på mellem to og otte centimeter. Af samme grund har de også betegnelsen ’topmadraslagner’. Et kuvertlagen har fået påsyet elastikker i hjørnerne, som sørger for, at det bliver nede omkring topmadrassen.

  • Faconlagner er som navnet antyder faconsyede lagner. De har elastik i hjørnerne eller rundt i kanten. Elastikkerne holder lagnet fast om madrassen. Faconlagner måler mere i højden end kuvertlagner. De egner sig godt til boxmadrasser, topmadrasser og vendbare madrasser. Faconlagner kan dog ikke anbefales til en boksmadras med en topmadras ovenpå. Her er det bedre at betrække topmadrassen med et kuvertlagen eller bruge et stræklagen omkring begge dele.

  • Stræklagner har stræk i stoffet og en elastik rundt i kanten. Elastikken gør, at lagnet bliver holdt på plads om madrassen. Stræklagner bruget typisk til boksmadrasser, men egner sig også fint til topmadrasser, springmadrasser eller vendbare madrasser. Stræklagner i jersey har især fundet vej til mange soveværelser i danske hjem. Jersey er et fint stof, der er maskinstrikket af meget tyndt garn.

  • Flade lagner er traditionelle sengeklæder, som også kaldes ’glatte lagner’. De passer til alle typer madrasser og kan findes til enkeltsenge og tomandssenge. Et fladt lagen er et firkantes stykke stof, der lægges på sengen. Det kan foldes ind under madrassen alt efter stil. Et fladt lagen er blandt andet nemt at have med på hotel.

Hvilken størrelse skal dit lagen have?

Størrelsen på dit lagen afhænger af dets type. Det klassiske flade lagen, som du kan folde omkring madrassen, skal være en anelse større end madrassen. Til en enkeltseng kan du for eksempel vælge et betræk, der er cirka 60-70 centimeter større end sengen.

Et kuvertlagen skal helst gå langt ind under topmadrassen. Højden på kuvertlagenet må gerne være et par centimeter til eller fra topmadrassens højde. Et faconlagen skal matche målene på din madras for det pæneste og bedste resultat. Du kan være mere fleksibel hvad angår højden på dit stræklagen. Fordi der er stræk i stoffet, kan det samme lagen fint betrække en boxmadras og en topmadras.

For spørgsmål kan du kontakte din online sengeforhandler eller spørge en tilgængelig ekspedient i en sengeforretning til råds.

[Total: 0   Gennemsnit: 0/5]