Lagner

Lagner kommer i mange forskellige kvaliteter, typer stof og størrelser. Er du forvirret over hvad et stræklagen eller et kuvertlagen betyder, så skal du bare læse videre her, hvor vi guider dig til at vælge dit næste lagen. Et godt lagen er blødt og behageligt, og så sidder det fast om madrassen, så det ikke ryger af madrassen, i takt med at du bevæger dig, når du sover.   

Hvad er et lagen?  

Et lagen er et stort stykke stof, som du bruger til at beklæde din madras på din seng. Det er vigtigt at benytte et lagen til din seng for at forlænge levetiden på din madras, der uden et lagen vil blive udsat for et stort slid. Det er alligevel billigere at udskifte et lagen, end det er at udskifte en ny madras. Du pakker således din øverste madras ind i lagnet for at beskytte madrassen og for at have et blødt underlag at ligge på. Den øverste madras vil typisk være din topmadras.  

Hvilke typer lagner findes der? 

Der findes mange forskellige typer lagner, der i bund og grund har samme egenskab – at tildække din madras. Det, der adskiller dem, er for det første deres mål, hvilket materiale de er lavet i, og endeligt måden man lægger lagnet på madrassen.    

Der findes lagner til alle typer madrasser, og du kan derfor både finde lagner til boxmadras og lagner til topmadras. Her får du en oversigt, over de forskellige lagner du kan vælge imellem.   

  • Kuvertlagner er lagner til din topmadras. De er karakteriseret ved, at de har elastikker i hjørnerne, som gør dem lette at påsætte rundt om hjørnet på din topmadras. På denne måde er kuvertlagnet designet til at sidde fast nede omkring topmadrassen.  
  • Faconlagner er kort fortalt syet i facon. De har elastikker syet fast rundt i kanten eller i hjørnerne, som gør at lagnet sidder fast på madrassen. Faconlagnet er anderledes fra kuvertlagnet, da de er højere, og dermed egner de sig bedst til boxmadrassen, da den er tykkere end topmadrassen. 
  • Stræklagner er elastiske i stoffet. Modsat kuvertlagnet og faconlagnet der ikke kan give sig, så er stræklagner lavet i materiale som har stræk i stoffet. Stræklagner har elastik i kanten, som gør, at lagnet sidder fast rundt om madrassen. Typisk vil du bruge et stræklagen til en boxmadras, hvis ikke du vil bruge et faconlagen, men du kan også fint bruge stræklagnet til topmadrassen eller springmadrassen.  
  • Flade lagner er et stort firkantet stykke stof, der hverken er syet i facon eller har elastik i kanten eller hjørner. Du lægger de flade lagner på madrassen ved at folde lagnet ind under madrassen i hjørnerne og siderne.   

Hvilken størrelse lagen skal jeg bruge? 

Når du skal vælge et lagen, skal du sikre dig, at du køber det i den rigtige størrelse i forhold til din seng. Lagner kan købes i alle standard sengestørrelser, så du vil ikke have problemer med at finde et lagen, der passer. Du kan købe lagner til din enkeltmadras, til trekvartsengen eller til dobbeltsengen, som typisk vil måle 180×200 eller 160×200  

Typen af lagnet bestemmer også størrelsen på dit lagen. Det betyder, at det klassiske flade lagen for eksempel, skal være større end madrassen, da det skal kunne foldes ind under madrassen i siderne for at sidde fast.    

Hvordan vælger jeg et kvalitetslagen? 

Lagner, der er produceret i kvalitetsmaterialer, vil holde længere. Derudover vil de også holde faconen bedre end meget billige lagner.   

En ny spiller på markedet er bambuslagnet, som er både blødt og solidt. Bambuslagnet har den fordel, at det både køler og absorberer fugt og sved fra kroppen end andre lagner i naturmaterialer.   

Bomuldslagnet er en foretrukken klassiker, og det er ofte den, man vil se på madrasserne i det fleste danske hjem. Du kan købe lagner i varianten ’ægyptisk bomuld’, som er kvalitetsbomuld. Ægyptisk bomuld vil ofte være lavet af lange bomuldsfibre, som gør, at stoffet har en høj slidstyrke. Det gør, at holdbarheden forlænges.   

Når du går målrettet efter et kvalitetslagen, skal du også gå en lang bue udenom lagner lavet i kunststoffer. Derfor kan du med fordel gå efter økologiske og allergivenlige lagner.  

Hvor køber jeg billige lagner?  

Er det prisen, der er det afgørende for dig, så kan du kigge dig om efter billige lagner. Du vil typisk finde frem til, at billige lagner kan anskaffes hos en række forskellige forhandlere. Billige lagner kan fås i IKEA, Jysk og Bilka, men der findes også mange online forhandlere på de danske webshops, som tilbyder lagner til en skarp pris.