Sengegavl

Guide til at finde den bedste sengegavl

En seng i sig selv kan nemt komme til at skabe et neutralt soveværelse. Med en sengegavl (eller sengegærde som møblet også benævnes) kan du med et simpelt stykke interiør skabe fornyelse af dit soveværelse, der matcher din personlige stil.

Soveværelset er det rum i din bolig, der bliver tilbragt mest tid i, og det er der, hvor vi skal kunne slappe af i behagelige og personlige omgivelser. Med en sengegavl kan du nemt skabe en personlig stemning i dit soveværelse.

Du kan ligeledes let forny dit soveværelse, når dine indretningsønsker ændrer sig. Gavlene er nemme at sætte op og bliver forhandlet i mange forskellige modeller og materialer på nettet. Uanset om du har en kontinentalseng, boksmadras eller dobbeltseng findes der modeller af sengegavle, der kan matche disse sengeudgaver.

Hvorfor vælge en sengegavl?

Der kan være flere grunde til at vælge dette stykke interiør til dit soveværelse. Gavlen har mange anvendelsesmuligheder, alt efter hvad dine ønsker og behov er for dit soveværelse.

Pladsoptimering
Pladsen i et soveværelse kan i mange tilfælde være lille, og der skal ofte ikke meget til, førend at et soveværelse tager sig rodet ud. En sengegavl med ruminddeling og plads til dine personlige genstande kan optimere pladsen i dit soveværelse.

Dermed kan den være med til både at skabe mere orden i dit soveværelse og være en praktisk foranstaltning, da du altid har din bog eller anden personlig genstand lige ved hånden.

Fornyelse af soveværelset
Når der skal ske fornyelse af dit soveværelse, kan det nemt og enkelt ske ved anskaffelse af en sengegavl. Den kan være det designrigtige centrum for dit soveværelse – hvorved du slipper for at ændre på mange flere ting i din indretning.

Designmuligheder og personlig stil
En sengegavl kan være et eksklusivt og stilrent valg af møbel, som matcher din personlige stil og smag. De mange tidløse designs gør denne type gavl til et møbel med lang levetid.

De fleste er nok mest bekendt med gavlene fra diverse hotelværelser i ind- og udland. Her er denne type sengemøbel uden tvivl med til at skabe den hyggelige stemning i rummet og den afslappende atmosfære.

Slitagebeskyttelse
En seng kan gennem tiden komme til at beskadige din væg. Hvis hovedgærdet på din seng står tæt mod en væg, vil hovedpuder over tid komme til at skabe en farvemæssig afsmitning på den tilstødende væg.

Dette kan undgås ved montering af en sengegavl. Dette kan være særlig anvendeligt, hvis du har en kontinentalseng.

Klassiske størrelser
Herunder er listet de størrelser, som du finder tilgængelige hos de fleste møbelforhandlere:

90×210 cm.
140×110 cm.
160×200 cm.
160×120 cm.
180×210 cm.
180×120 cm.

De fleste modeller af gavlene fås i bredderne 140 cm., 160 cm. samt 180 cm. De oplistede størrelse er kun vejledende, og det er muligt at finde flere og andre særlige størrelser hos møbelforhandlere på nettet.

For at se de forskellige muligheder kan du med fordel tjekke gode forhandlere som Unoliving, Boboonline og Bedre Nætter ud.

Populære materialer

Herunder finder du nogle af de mest populære og mest anvendte materialer til sengegavle.

Træ
Træ er det mest klassiske materiale og er særlig populær som følge af dets holdbarhed, lange levetid samt tidløse look. Træ som gennemgående materiale kan være anvendelig både i soveværelset i hjemmet og i sommerhuset.

MDF-plader
Fabrikationen af MDF-plader består af træfibre påført lim, som under tryk med højt pres bliver dannet til en plade. MDF-plader bliver ofte anvendt som foretrukket materiale i møbelindustrien som følge af dets kvaliteter med hensyn til holdbarhed og slidstærke karakter.

Dette materiale er nemt og enkelt at rengøre ved brug af en fugtig klud. Levetiden er lang med MDF-plader som materiale for en sengegavl. På grund af robustheden kan dette materiale være et godt valg for en sengegavl til børneværelset.

Udgaverne kommer i flere farver, hvoraf sort og hvid er de mest populære.

Stof
Med stof som polstring på en sengegavl, er der masser af mulighed for at skabe et eksklusivt look. Dette materiale skaber et flot design omkring sengen i sin helhed og kan bidrage til at fuldføre den personlige stil i soveværelset.

Møbelpolstringen med stof findes i flere farvevarianter – herunder blå, beige, grå og sort. Modellerne i stof fås i en aftagelig udgave, hvor polstringen kan tages af og vaskes. Derudover fås materialet i en særlig anti-stain behandling, som gør stoffet mere modstandsdygtig overfor pletter.

Komposittræ
Komposittræ er et sammensætning af forskellige typer af materialer (typiske 60 % træ og derudover plastik samt et solidt bindemiddel). Dette gør komposittræ som materiale til en slidstærk og holdbar møbelkonstruktion.

Visse forhandlere tilbyder yderligere materialer. F.eks. kan du hos Unoliving (som er en online møbelforhandler) finde hvid højglans med materiale i form af folie og maling.

Sengegavle med opbevaring
Gavlen kan være et funktionelt sengemøbel, når udgaven vælges med opbevaringsmulighed. Dermed kan pladsen i dit soveværelse optimeres. Der findes flere forskellige typer af opbevaringsmuligheder med dette møbel:

Opbevaring med skuffer
En sengegavl med skuffer fungerer ofte som ’skjult’ opbevaring, hvor skufferne trækkes ud fra siderne på gavlen. Dermed vil siderne på denne type være brede. Før denne model vælges, er det vigtigt at være opmærksom på pladsen i sit soveværelse, da der skal være plads til netop at kunne trække skufferne ud.

Opbevaring med hylder
Hylder udgør den klassiske udgave af sengegavl med opbevaring. Dette er et stilrent valg på sengemøblet, der kombinerer funktionalitet og design. Selv hyldeanordningen kan antage flere udgaver. Hos nogle modeller af sengegavle findes der nogle få hylder i siden, og hos andre vil antallet af hylder være flere.

Opsætning og montering af sengegavl

Før du køber en sengegavl, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan den pågældende model sættes op. Der er forskel på ophængningsmetoderne både iblandt forhandlere samt iblandt modellerne.

Herunder findes de typiske måder, sengegavle skal sætte op på.

  • Fastmontering på seng
  • Væghængte
  • Opsætning mellem væg og seng

De fleste typer opsættes på væggen ved sengens hovedgærde eller ved opsætning mellem væg og seng. Beslag til opsætning følger som regel med i forbindelse med køb af produktet. Du kan sagtens selv sætte din væghængte sengegavl op. Dog kan det være praktisk med en hjælpende hånd, som kan hjælpe med at løfte sengemøblet.

Praktiske oplysninger ift. opsætning
Er du i tvivl om, hvordan en bestemt sengegavl sættes op, er der ofte god hjælp at hente hos internetbaserede møbelforhandlere. Eftersom de alene baserer deres firma på nettet, er produktbeskrivelserne typisk meget udførlige. Til hvert produkt findes ofte en særskilt oplysning om, hvor en udvalgt sengegavl sættes op.

Praktiske forhold omkring køb af sengegavl

Hvis du i forvejen har en sengeramme, kan det være vigtigt ret stilmæssigt, at din sengegavl matcher denne. Der findes heldigvis masser af muligheder for at matche disse to sengemøbler i kraft af de mange forskellige materialer, der findes hos begge.

Har du sengeborde til din seng, kan det være en kreativ løsning at vælge en gavl, som er bredere end din seng. Derved skaber du en helhed om din seng og dens forskellige enheder.

En sengegavl kan hurtigt tage sig elegant ud ved brug af et matchende sengetæppe som designmæssig finish for din indretning. Herved skaber du nemt og effektivt et gennemført design i dit soveværelse

En sengegavl er en både praktisk og funktionel løsning og giver masser af mulighed for skabe et nyt look for dit soveværelse med dens mange forskellige muligheder for design.