Guide: valget mellem de mange madrasser

Står du og er på udkig efter den helt rigtige madras, der sikrer dig den bedst mulige søvn?

Her guider vi dig til, hvad du kan holde øje med, og hvordan du finder ud af, hvilken madras der passer bedst til dine sovevaner.

Der findes tæt på utallige forskellige bud på, hvilken madras du som kunde skal erhverve dig.

Det betyder derfor også, at det kommer rigtig meget an på, hvordan du har det mest komfortabelt i din seng. Ved hjælp af headlines af forskellige valg, gør vi det simpelt for dig, hvad der skal sættes fokus på, og hvilke muligheder, du har.

Boxmadrassens muligheder

Boxmadrassen er til den fleksible og varierende søvnkunde. Det er nemlig muligt med boxmadrassen at prøve nogle forskellige metoder af. Den ene måde at bruge madrassen på er ved blot at have et sæt ben på nedeunder den. Den anden metode kan så være, at du gerne vil have et sengestel monteret på madrassen.

Hvis du bruger et eksempel, hvor du har en boxmadras på 90×200 cm, kan det forklares således: Den ene dag kan din seng være af simpel variant, nemlig blot en madras samt ben. Den anden dag kan du uden problemer vælge, at din seng skal danne en dobbeltseng med endnu en 90×200 cm boxmadras samt et sengestel, der kan siges at danne en ramme.

Det kunne for eksempel tænkes, at jeres børn var flyttet hjemmefra, så I kunne bytte jeres soveværelse ud med et større af de andre og dermed også ville have en stor dobbeltseng. I dette tilfælde kan I altså sagtens sætte to enkeltmandssenge sammen og smide en box/topmadras på toppen uden at mærke til rillen imellem jer.

Mange gode muligheder til at tilpasse jeres behov

Hvis I er to personer med væsentlig forskellig kropsvægt og størrelse, hvilket mange par jo er, er de store størrelser af boxmadrassen ikke lige så væsentlig i jeres tilfælde. Men dette betyder selvfølgelig ikke, at der ikke findes en løsning. Som nævnt kan i nemlig sagtens få en dobbeltseng ud af to boxmadrasser. Det er ingen problem. Hvis man vil være fuldstændig forsikret imod at kunne mærke rillen imellem jer, er der flere muligheder hertil.

Den første er, at I kan skaffe jer to forskellige madrasser forklædt som en enkelt. Allerede med denne løsning, kan det næsten garanteres, at I ikke kan mærke rillen. Men herudover kan I også få en topmadras, som fylder hele sengen ud.

Så i stedet for eksempel at have to af 90×200 madrasserne, kan I erhverve jer en enkelt 180×200 cm. Så vil I altså være fuldstændig forsikret mod på nogen som helst måde at kunne mærke rillen imellem jer.

Boxmadrassen findes selvfølgelig i mange forskellige størrelser, blandt andet 80×200, 90×200, 120×200, 140×200, 160×200 og så den største udgave 180×200.

Springmadrassens kvaliteter

Hvis du sammenligner boksmadrasser med springmadrassen, kan den afgørende forskel siges at være, at den er bygget op omkring en træramme. Springmadrassen er udelukkende en madras og kan derfor ikke bruges for sig selv, ligesom en boksmadras kan. Dette bringer derimod også nogle fordele med sig.

Det gør nemlig, at du har mulighed for at bruge din springmadras i længere tid, end du normalt ville kunne bruge en boksmadras. Dette giver mening, idet du kan vende madrassen og ligge på den anden side. Reelt set kan man jo sige, at springmadrassen ikke har en top eller bund.

Springmadrassens manglende træramme betyder, at du så bliver nødt til at bruge et sengestel. Dette behøves ikke nødvendigvis med en boksmadras, da som beskrevet tidligere denne i sig selv udgør en seng – den kan bruges alene som en seng. Dette fordi den er bygget på en træramme, som tilføjer dette nødvendige underlag.

Det at springmadrassen ikke er bygget op om en træramme betyder, at den ikke kan bøjes. Og på grund af dette skal der bruges et sengestel. Sengestellet giver dig selvfølgelig derfor muligheden for at indrette dit værelse efter dine æstetiske behov.

Skummadrassen til kroppens stilling

Skummadrassen – som navnet også til en vis grad antyder – former sig naturligt efter din krops positur. Den er lavet af blødt og formeligt skum. Dette er ikke mest komfortabelt for alle, men hvis det falder i den smag, betyder det, at din krop kan hvile sig på bedst mulige måde.

Dette er både fordi, at kroppen har fået lov til at hvile sig og falde ned i den dybe søvn i sin helt naturlige stilling, men også fordi madrassen føles luftig og frisk i en længere periode end de fleste andre madrasser. Med skummadrassen har du den ideelle topmadras. Den former din krop, og selve madrassen er god til at ånde.

Den optager derfor heller ikke en ulidelig lugt eller bliver slidt på samme måde som andre madrasser. Skummadrassen er særdeles anbefalelsesværdig, hvis du går og har problemer med ryggen. Dette fordi den går ind og absorbere det stød, som kroppen en gang imellem afgiver, når den bevæger sig i søvne.

Med denne madras får de smertelige steder i kroppen altså lov til at hvile sig 100 % i løbet af natten, så du vågner op og i hvert fald ikke har det værre end, da du gik i seng. Din krop har gode forudsætninger for at restituere.

Forskellen på en skummadras og en springmadras ligger i at springmadrassen har metalfjedre i dens indre. Det betyder, at den fordeler kroppens vægt ligeligt over hele madrassen. Og derfor former den sig heller ikke efter din krop, ligesom skummadrassen gør. Modsat springmadrassen er skummadrassen lavet til at absorbere de her stød, man af og til foretager sig om natten.

Topmadrassen og dit helbred

Topmadrassen er på de flestes førsteprioritet, når det kommer til at skulle ud og købe nyt sengeudstyr. Det er vigtigt, at denne er i orden, da det er selve denne, du ligger på. Den er væsentlig billigere end selve madrassen, men det er dog smart at købe en, så selve madrassen nedenunder ikke skal udskiftes så ofte. Det er vigtigt at du får en madras og topmadras, der passer lige til dine behov, så du kommer ned i den dybeste søvn.