Tremmeseng

Tremmesengen er det perfekte valg til babyer og yngre børn, der skal ligge sikkert og trygt uden nogen fare for at falde ud af sengen i løbet af natten. 

Det er enormt vigtigt, at børn får god og nok søvn, og her har sengen meget at skulle have sagt. Ligesom for voksne, vil barnets søvnkvalitet i høj grad blive påvirket af den seng, de sover i. Den skal ikke kun være sikker, men den skal også være udstyret med den rette madras, der skaber støtte og komfort for barnet.  

Hvad er en tremmeseng? 

En tremmeseng er i bund og grund bare en seng, der har hegn eller tremmer langs kanten. Størrelsen på tremmesenge kan variere meget, da de både bruges til helt nyfødte babyer samt lidt større børn.  

Tremmesenge giver en stor sikkerhed for børnene og dermed en ro i maven hos forældrene. Tremmerne langs kanten kommer i forskellige højder. Til de helt små børn er tremmerne typisk så højre, at barnet ikke selv kan komme ud af sengen. Dette er vigtigt for små børn, der nemt kan komme til skade, hvis de bevæger sig rundt uden forældrenes opsyn. Til de lidt ældre børn er tremmerne blot til stede for at sørge for, at barnet ikke falder ned fra sengen, mens det sover. Det kan være nødvendigt for mange børn, da de har en tendens til at bevæge sig meget i søvne. 

Tremmesenge kommer i mange forskellige designs og materialer, og der er derfor gode muligheder for at finde en tremmeseng, der passer perfekt til dine behov og ønsker. Mange vælger en tremmeseng, med et pænt design, der passer til barnet. Desuden er det også vigtigt at vælge en seng, der er robust og holdbar, så du kan føle dig sikker på, at dit barn får en sikker nats søvn. 

Hvilken tremmeseng er bedst? 

Vi vil altid gerne sørge for, at vi giver vores børn de bedst mulige forhold. Det gælder også sengen. Ligesom med alle andre senge, er der en stor forskel på kvaliteten på tremmesenge, og det kan godt betale sig at have styr på de forskellige faktorer, der spiller ind.  

For at sikre dig, at du har valgt den rette tremmeseng til dit barn, er det en rigtig god idé at være opmærksom på følgende områder: 

  • Design 
  • Materiale 
  • Størrelse 
  • Hjul eller ingen hjul 
  • Sikkerhed 
  • Madrastype 
  • Muligheden for at spænde tremmesengen fast til forældrenes seng 

Mange af de vigtigste områder har stor fokus på sikkerhed og anvendelighed. Muligheden for at spænde tremmesengen fast er især værd at overveje for forældre med små børn. 

Udover at finde den bedste tremmeseng, er det også enormt vigtigt at sørge for at vælge den rette madras. Ligesom for voksne, kan kvaliteten på madrassen have en stor effekt på barnets søvn. Det er ikke altid en god idé at vælge en billig tremmeseng, hvis man gerne vil sørge for at give sit barn den bedst mulige søvn.  

Når du vælger en madras, er det vigtigt, at den er holdbar, og at betrækket kan tages af og vaskes. Det gør den mere oplagt til børn, der typisk slider hårdere på deres madras end voksne. Da barnet ikke vejer nok til at kunne sove på en springmadras, er det vigtigt at vælge en god madras i latex eller skum. Denne type madras vil også være god til at absorbere barnets bevægelser. Desuden skal madrassen også være åndbar, så barnets vejrtrækning ikke påvirkes.  

Kan jeg få en tremmeseng med skuffer? 

Det er altid rart at have rigeligt med opbevaringsplads, og derfor kan det give god mening at lede efter en tremmeseng med skuffer. Der er flere tremmesenge på markedet med opbevaring. For det meste kommer de med en eller to skuffer, der er oplagte at anvende til opbevaring af ting til barnet. Det kunne være tøj, eller måske sovebamser. Opbevaringen gør det nemmere at holde omgivelserne ryddelige, hvilket nemt kan være en udfordring, når man har små børn. 

Da tremmesenge dog er små i størrelsen, skal du ikke regne med at kunne få store mængder af opbevaring under den. Men det kan være en lille hjælp, som mange vil sætte pris på.  

Kan jeg få en tremmeseng på mål? 

De fleste tremmesenge kommer med faste mål, der er tilpasset størrelsen på små børn. Det kan dog være muligt at bestille tremmesenge på mål, hvis du tager fat i en specialist, men du bør være forberedt på, at det nok ikke bliver til nogen billig tremmeseng. Hvis du selv er god til håndværk, kan du også overveje at bygge en selv. Her skal du bare være helt sikker på, at den bliver holdbar nok. 

Da det er muligt at købe tremmesenge i mange forskellige mål, vil det typisk ikke være nødvendigt at bestille en i særlige mål. Der er mange at vælge imellem på markedet, så der er gode chancer for, at du kan finde en, der passer perfekt til dit behov.  

Kan jeg få en tremmeseng i træ? 

Tremmesenge kan fås i flere forskellige materialer. Et af de mest almindelige materialer at vælge er træ. Dette giver både et pænt og naturligt udseende, som mange foretrækker til deres hjem, men derudover er det også et holdbart og robust materiale, der kan holde til selv de mest urolige børn. 

En tremmeseng i træ er også et godt valg, hvis du gerne vil gå udenom plastik eller andre materialer, der kan være skadelige for miljøet eller for barnet. Sørg for at undersøge, hvor træet kommer fra, og hvordan det er behandlet. 

Hvor længe skal vi bruge en tremmeseng? 

Da tremmesengen er til at passe på små børn, der nemt kan komme til skade, er der også en naturlig ende på, hvornår tremmesengen ikke længere giver mening at bruge. Udover, at barnet kan vokse sig for stort til tremmesengen, kan det faktisk også være farligt at lade for store børn bruge tremmesenge. 

Tremmesengen er til for at yde en sikkerhed for barnet, men når børnene når to- til treårsalderen er der en risiko for, at barnet er stort og stærkt nok til, at det vil prøve at klatre eller hoppe ud af sengen. Det kan udgøre en risiko for, at sengen vælter, og barnet kommer til skade, og det er derfor nødvendigt at skifte til noget andet. 

Der er ikke nogen fast grænse for, hvornår man skal skifte tremmesengen ud. Her er det nødvendigt at holde øje med barnets individuelle udvikling, så man sikrer sig, at sengen fortsat er det sikreste valg. For nogle er det, når barnet er to år og for andre er det, når det er tre. Nogle forældre vælger at blive ved med at bruge tremmesengen i lidt længere tid, fordi den fungerer som en tryg og velkendt ramme for barnet. 

Når barnet skal have en ny seng, kan det sagtens være det stadig er nødvendigt med en seng, der har en form for hegn langs kanten. Dette hegn skal blot fungere for at stoppe barnet for at falde ud, og behøver ikke at være så højt. De fleste børn sover uroligt og vågner ikke nødvendigvis af sig selv, hvis de er tætte på at rulle ud over kanten på sengen. Det er altså en god idé at vælge en seng, der fortsat har fokus på barnets sikkerhed.