Skummadras

Når det kommer til at opnå den gode søvn, er det typisk madrassen, man skal kigge på. Her kan en skummadras vise sig at være det helt rette valg. Den rette skummadras vil kunne støtte dig og gøre din søvn komfortabel og mindre afbrudt. 

Der er mange skummadrasser på markedet, og det er ikke altid nemt at vide, hvad man bør være opmærksom på. Derfor har vi her samlet nogle af de mest ofte stillede spørgsmål, når det kommer til skummadrasser, så du nemmere kan komme i tættere på den gode nattesøvn.  

Hvad er en skummadras? 

Som navnet indikerer, er skummadrasser lavet af skum. Skummet er blødt og kan komme i forskellige kvaliteter. En skummadras har evnen til at forme sig efter dig krop, når du sover, hvilket giver en stor komfort. Det betyder også, at den er velegnet som en topmadras oven på for eksempel en boxmadras. Det bliver den også ofte benyttet til i Danmark, og det store udvalg af materialer gør det nemt at finde en skummadras, der passer perfekt til ens specifikke behov og præferencer. 

På grund at det store udvalg af skummadrasser på markedet, er det nemt at finde en billig skummadras i for eksempel koldskum. Det betyder altså, at budgettet ikke behøver at stå i vejen for din komfort. Har du flere penge til rådighed, kan det dog være en overvejelse værd at købe en skummadras i latex. 

Skummadrasser ses ofte brugt i børne- og babysenge. Her er der et oplagt valg, da de giver en høj komfort og tilpasser sig barnets krop. Det giver barnet en naturlig liggestilling, der sund for dets kropSkummadrasser er desuden effektive til at absorbere stød, hvilket er oplagt til børn og babyer, der sover uroligt. 

Hvilken skummadras skal jeg vælge? 

Madrassen har en stor effekt på søvnen, og det giver derfor god mening at give sig tid til at finde den helt rette skummadras. Her er der mange faktorer, der spiller ind. Størrelse, hårdhed og materiale er alle gode områder at være opmærksom på, når det kommer til at finde den perfekte madras. 

Mange af os sover på madrasser, der enten er for hårde eller for bløde. Når man vælger at have en skummadras som topmadras på sin seng, er det altså vigtigt at være opmærksom på den hårdhed, den har. Selvom personlige præferencer og behov og spiller ind, er tommelfingerreglen, at den optimale hårdhed på en madras bestemmes af den sovendes vægt. En tungere person skal helst have en hårdere madras, mens man typisk har brug for en blød madras, hvis man ikke vejer særlig meget. 

Dit valg af skummadras bør også tage materialet i betragtning. En latex madras vil ofte vise sig at være et bedre valg end en helt billig skummadras. Her er det en god idé at betragte madrassen som en investering i din søvn, og hvis du vælger en god og holdbar madras, kan du også regne med at drage nytte af den i mange år. 

Sidst, men ikke mindst, er størrelsen på din madras og din seng enormt vigtigt for din komfort. Når vi sover på for lidt plads, kommer vi nemt til at ligge i akavede stillinger, hvilket kan føre til smerter. Sover du med en partner, kan I også nemt komme til at forstyrre hinandens søvn, hvis I ikke har nok plads. Sørg derfor at vælge en seng og madras, der både er bred og lang nok.  

Hvilke størrelser på skummadrasser findes der? 

Det er muligt at få skummadrasser i mange forskellige størrelser. Det mest almindelige størrelser er dem, du også typisk vil kunne finde på almindelige senge og andre madrasser. Det betyder altså, at du nemt kan finde skummadrasser i følgende størrelser: 

  • 90×200 cm 
  • 120×200 cm 
  • 140×200 cm 
  • 160×200 cm 
  • 180×200 cm 
  • 200×200 cm 

Hvis du er høj, kan det være en fordel at kigge efter en skummadras, der er 210 eller 220 cm lang frem for de mere almindelige 200 cm.  

Hvordan vasker man en skummadras? 

Når du køber en skummadras, er det en god idé at sørge for, at du har helt styr på anvisningerne for rengøring af skummadras. Typisk vil det være muligt at vaske en skummadras ved 40 grader. Det gør det nemt at holde madrassen pæn og ren i længere tid. Du bør dog altid sørge for at følge de vaskeanvisninger, der følger med din skummadras. 

Det er værd at notere, at skummadrasser godt kan have en særlig lugt, når de er helt nye. Det betyder dog ikke, at den behøver at blive vasket med det samme. Lugten går væk af sig selv efter nogle dage, men du kan også sørge for at lufte din nye skummadras lidt, hvis lugten generer dig.  

Hvad er forskellen på en skummadras og andre madrasser? 

Skummadrassen adskiller sig fra mange andre madrasser, da den er mere blød og egner sig bedst som topmadras. Det giver altså ikke mening at sammenligne en skummadras med for eksempel en boxmadras, da det ofte er en god idé at have begge disse madrasser på sin seng. 

Du har måske hørt om memory foam og spekulerer på, hvad forskellen på en skummadras og en madras i memory skum er. Memory foam er et populært alternativ til skummadrasser, men de har ikke den samme åndbarhed som en skummadras. Du vil derfor opleve, at en memory skum madras hurtigere bliver slidt og kommer til at lugte i forhold til en skummadras. 

En af de andre mest almindelige madrasser er springmadrassen. Forskellen på en skummadras og en springmadras er, at springmadrassen har fjedre indeni. De fjedre betyder, at kropsvægten bliver fordelt over hele overfladen på madrassen. Det giver altså et mere fast og hårdt underlag, der ikke former sig efter din krop. Det er derfor en god idé at bruge en skummadras ovenpå springmadrassen for en højere komfort.  

Hvis du er i tvivl om, hvilken madras du skal vælge, er det en god idé at fokusere på dine personlige behov. Har du problemer med rygsmerter eller andre smerter i kroppen, er skummadrassen et oplagt valg som topmadras. Den stødabsorberende effekt sørger for, at din krop ikke bliver unødvendigt belastet under søvnen. Det samme gælder dig, der bevæger dig meget om natten. Her vil en spring- eller boxmadras uden en topmadras gøre dine bevægelser mere hårde og forstyrrende for kroppen.  

Kan jeg få skummadrasser på mål? 

Hvis du har nogle særlige behov til størrelsen på din skummadras, er det heldigvis muligt at få en skummadras på mål. Her kan du helt selv bestemme, hvor stor eller lille skummadrassen er. Det er et oplagt valg til dig, der har lavet din egen seng eller måske har brug for en skummadras til andre steder end senge. Hvis du er meget høj, kan det for eksempel være en fordel at sørge for at få en skummadras, der er ekstra lang. På den måde giver du dig selv de bedste muligheder for at få en god nattesøvn. 

Der er mange steder, hvor det er muligt at bestille en skummadras på lige præcis de mål, du er efter. Det betyder altså, at der ikke er nogen forhindringer i vejen for at få dig den helt perfekte skummadras til dine behov.