Elevationsseng

Nu til dags findes der så mange forskellige typer af senge, at det godt kan være lidt svært at holde styr på, hvad der er hvad. Elevationssengen er et af de navne, du sikker først er stødt på, men hvad er det i grunden, der kendetegner en elevationsseng, hvordan finder man den bedste elevationsseng og er en elevationsseng overhovedet det rette valg for dig? Det giver god mening at tage udgangspunkt i sengen, når man er på jagt efter en bedre nattesøvn. Og det det kan sagtens være, at netop elevationssengen er det, der skal til. 

Hvad er en elevationsseng? 

Som nævnt findes der efterhånden mange forskellige typer senge, og en af de typer, man ofte hører nævnt, er elevationssengen. Men hvad kendetegner en elevationsseng? Kort fortalt, er en elevationsseng en seng, der har elevation. Det betyder, at du kan hæve og sænke madrassen, og det giver dig muligheden for at tilpasse sengen præcis til dine behov. Typisk vil du kunne vælge, hvilken del af madrassen der skal hæves eller sænkes, og det betyder altså, at du kan vælge at hæve bare hovedenden eller fodenden alt efter dine behov. 

Vi har alle forskellige præferencer, når det kommer til vores sovestilling, og det giver derfor god mening, at der ikke er findes én perfekt seng, der fungerer godt for alle. Det er lige præcis en af de ting, der gør elevationssengen oplagt.  

Elevationssengen er også oplagt til dig, der har svært ved at komme op eller ud af sengen. Muligheden for at hæve og sænke madrassen betyder, at det kan gøres nemmere at løfte dig selv op på sengen eller nå gulvet, når du skal ud, selv hvis du er dårligt gående eller har andre udfordringer. 

De fleste elevationssenge kommer med en fjernbetjening, der gør det nemt at indstille sengen selv, mens du ligger på den. Det gør det nemt at justere lidt på din sovestilling løbende, hvilket også kan være sundt for kroppen. 

Hvilken elevationsseng skal jeg vælge? 

Hvis du er interesseret i at få dig en elevationsseng, er det næste spørgsmål, hvilken elevationsseng, du skal vælge? Det kan være svært at udpege de bedste elevationssenge, da det også er et spørgsmål om personlige præferencer. 

Der er flere steder at starte, når du skal finde den bedste elevationsseng. Først og fremmest er det en fordel at få et overblik over dine behov i form af størrelse og type af madras. Derefter er budgettet også vigtigt at være opmærksom på. 

Når det kommer til at vælge en god seng, er det generelt en god idé at give sig god tid til at træffe det endelige valg. Dine chancer for at finde den bedste elevationsseng bliver bedre, når du har tid til at undersøge dine muligheder. Det kan være en god ide at besøge forskellige sengeforhandlere for at prøve flere senge af, inden du træffer det endelige valg. 

Størrelser på elevationssenge 

Størrelsen på din elevationsseng er enormt vigtig for den søvn du får. En for lille seng kan betyde, at du automatisk kommer til at lægge dig i ubehagelige stillinger, der ikke er gode for din krop, selvom du måske ikke selv er opmærksom på det. 

Ligesom med andre senge og madrasser, kommer elevationssenge i flere forskellige størrelser som: 

  • 90×200 
  • 120×200 
  • 140×200 
  • 160×200 
  • 180×200 
  • 200×200 

Sover du alene, bør din seng være mindst 90 cm bred. Desuden skal den også helst være 20 cm længere end din højde. De fleste elevationssenge er 200 cm lang, men du kan også finde længere muligheder som for eksempel 210 cm, hvilket er et godt valg for dig, der er høj. Sover du sammen med en partner, bør sengen mindst være 180 cm bred, men det kan være en fordel at vælge en bredere seng. Det formindsker risikoen for, at I kommer til at forstyrre hinandens nattesøvn. 

Hvilken type madras til elevationsseng? 

Madrassen er langt fra ligegyldigt, når det kommer til elevationssengen. Her er det nemlig vigtigt, at madrassen er fleksibel, så den kan holde til de forskellige indstillinger elevationssengen tilbyder. Det betyder altså, at den skal kunne bøje, så den tilpasser sig den indstilling, du har sat din elevationsseng til. 

Så hvilken type madras skal du bruge til din elevationsseng? Typisk bruger man en springmadras eller boxmadras på en elevationsseng. Det er dog meget vigtigt, at madrassen er i god kvalitet og har en god holdbarhed, så den ikke hurtigt begynder at tage skade af de forskellige positioner, den sættes i.  

Ligesom med madrasser til andre senge, er hårdhed en stor faktor, når du prøver at finde ud af, hvilken madras du skal bruge til din elevationsseng. En madras har støttende zoner, og hvor hårde disse zoner skal være, kommer meget an på dine egne præferencer, men også din vægt. Sover du med en partner, kan det derfor være en fordel at have to forskellige madrasser på jeres elevationsseng, der passer til jer hver især. Desuden er størrelse og materiale også vigtige faktorer at være opmærksom på. 

Mange forhandlere giver dig faktisk muligheden for at prøve madrassen derhjemme. Dette kan i den grad godt betale sig, da du vil kunne få et meget bedre indtryk af, om det er den rette madras for. De fem minutter, hvor du ligger på madrassen i butikken vil nemlig langt fra give dig et ordentligt billede af, om du kommer til at sove godt på madrassen. 

Hvad koster en elevationsseng? 

Elevationssenge kommer i en del forskellige prisklasser, og der er ingen, der siger, at du ikke kan få en elevationsseng, selvom du har et budget at overholde. Der er et stort udvalg af billige elevationssenge på markedet, der gør det nemmere at få råd til en god seng og dermed også god søvn.  

Det er svært at give et fast bud på, hvad en elevationsseng koster, da der kan være stor forskel mellem de billigste og de dyreste på markedet. Hvis du er heldig at finde en elevationsseng på tilbud, kan du muligvis slippe afsted med kun at skulle betale omkring 5.000 kr.  

Kan jeg få en elevationsseng med opbevaring? 

Vi mangler altid opbevaring i hjemmet, og at udnytte pladsen under sengen giver derfor god mening. Her er der plads til at have mange ting liggende, og hvis pladsen udnyttes fuldt ud, kan det også betyde, at du slipper for at skulle støvsuge under sengen. Det er derfor en fordel på mange forskellige punkter. 

De fleste elevationssenge kommer ikke med indbygget opbevaring, men mange af dem har god plads under sengen. Det betyder, at du har mulighed for at skabe din egen opbevaringsløsning under sengen med skuffer eller kasser.