Topmadras
Når du skal ud og købe seng, så bekymrer du dig nok mere om madrassen end topmadrassen. Måske er det fordi, madrassen fylder mest både i soveværelse og i budgettet. Men vil du opnå den maksimale komfort, når du sover, så bliver du nødt til også at tage stilling til den madras, du faktisk ligger på: Topmadrassen. For det første fordi topmadrassen skåner madrassen neden under.
På den måde sparrer du i det lange løb penge ved at købe en topmadras, idet den som regel er væsentligt billigere end selve madrassen. For det andet fordi topmadrassen har meget at sige for din komfort og dit fysiske såvel som psykiske helbred. Det gælder, om så du har kontinentalseng, boxmadrasser, springmadrasser eller noget helt fjerde. En god topmadras er med andre ord en investering, du ikke hår råd til at springe over.
Det absolut bedste råd ift. valg af seng og topmadras, er, at du sætter dig ind i dine behov, før du går ud og køber. Heraf følger naturligt, at du også må sætte dig ind i forskellen på de forskellige produkter. I det følgende kan du læse om sammenhængen mellem god søvn, godt helbred og forskellige typer af topmadrasser. Nederst på siden kan du læse om 6 gode råd til sunde søvnvaner.
Topmadrassens betydning for dit helbred
Er din seng for blød eller for hård, kan du opleve at vågne med smerter i lænd, ryg, nakke, skuldre eller hofter. Er din seng for lille eller for varm, risikerer du at din søvn bliver yderligere forstyrret. Hver gang din søvn bliver forstyrret, ryger du ud af de dybere forme for søvn – hvilket kan have store konsekvenser for dit helbred. Når du ikke ned i den dybe søvn, går det ud over din hukommelse og din koncentrationsevne.
Når du ikke til REM-stadiet (det stadie i søvnen, hvor du drømmer), går du glip af vigtig bearbejdning af indtryk og følelser. Forstyrret søvn går med andre ord ud over både dit humør og dine præstationsevner. Får du ikke sovet nok (det anbefales at man sover 7-8 timer om hver nat), øges risikoen desuden for bl.a. depression, fedme og diabetes. Derfor er det utroligt vigtigt, at din seng passer til lige netop dig.
Skum – til dig, der har et stramt budget
En generel regel siger, at des mere du vejer, des hårdere seng skal du have. Derfor er skummadrasser ikke super gode for dig, som ikke vejer ret meget (dvs. under 75 kg). Almindelige skummadrasser er lavet af koldskum eller purskum. Disse typer skum er billige at producere, og derfor også billige at købe. Da topmadrassen forlænger din sengs levetid, er en skummadras altid bedre end ingen topmadras.
Sover du uden topmadras er der stor chance for, at din seng både er hård og ujævn. Med en skummadras kommer du af med ujævnhederne, men ikke hårdheden. Skummadrasser er nemlig ikke særligt trykfølsomme (det er til gengæld madrasser af memory foam). Hertil er der mange, der får det meget varmt når de sover på skummadrasser, idet de er meget dårlige til at lede varmen væk fra din krop (den køligste madrastype på markedet er latexmadrasser). Det er med andre ord værd at overveje, om det ikke er værd at investere i en bedre topmadras – især hvis du sover dårligt.
Memory foam – til dig, der har smerter
Det hedder ”memory foam” – oversat til dansk: ”hukommelsesskum” – fordi det er et utroligt trykfølsomt materiale, som former sig efter kroppen. Samtidig genvinder det ikke sin oprindelige form lige med det samme – hvorfor du vil kunne se et aftryk efter din krop, når du rejser dig fra sengen.
Trods denne trykfølsomhed, så er memory foam hårdere end madrasser, som kategoriseres som ”bløde”. Bløde madrasser kan være rigtigt gode, hvis du ikke vejer ret meget. Men vejer du over 75 kg, vil de tungere kropsdele synke længere ned i madrassen end de lettere. Synker din krop ujævnt, vil der opstå vrid i din krop, hvilket kan resultere i bl.a. rygsmerter.
Samtidig er memory foam madrasser ikke lige så hårde, som de eks. almindelige skummadrasser. På en almindelig skummadras vil man opleve, at eks. hofter ikke synker tilstrækkeligt til at rygsøjlen retter sig ud. På den måde kommer man igen til at ligge skævt og øge risikoen for smerter. Døjer du med smerter, så overvej altså at skrabe sammen til en memory foam topmadras. Alternativt kan du skrive et gavekort til Bedre Nætter øverst på din ønskeliste til din fødselsdag eller til jul.
Latex – til dig, der har det varmt
Latexmadrassen er den absolut mest ventilerende og kølige topmadras. Har du det varmt, når du skal sove, så har du svært ved at falde i søvn. Sveder du meget, når du sover, bliver din søvn uregelmæssig. En latexmadras kan altså både hjælpe dig til at sove flere timer om natten, og samtidig højne kvaliteten af din søvn. Latexmadrassen er selvfølgelig lavet af latex, som er et miljøvenligt naturmateriale. Den kølende effekt er resultatet af dels den åbne cellestruktur, som latex har, dels at der er lavet mange meget tynde huller i latexen. Hertil er det den mest allergivenlige madras på markedet.
Latexmadrassen er som regel mere fast en memory foam madrassen. Den springer hurtigt tilbage i form, hvilket giver en god støtte til hele kroppen. For nogle bliver latexmadrassen dog for fast, hvorfor de foretrækker memory foam. Hvilken af disse to typer madras, der er bedst for dig, kommer altså i sidste an på dine præferencer. Begge kan nemlig fås i hhv. blødere og hårdere varianter.
6 gode råd til sundere sovevaner
- Lad være med at tage nogle former for skærme med i seng (dette gælder både smartphone, tablet og TV). Læs hellere i en almindelig bog inden du skal sove.
- Sørg for at slukke alt lys inden du lægger dig til at sove. Mørklægningsgardiner er også en god idé, særligt hvis du bor inde i byen, hvor gadelamper kan være et problem.
- Sov hellere i et køligt rum med en god dyne, end i et varmt rum hvor du kommer til at svede i løbet af natten.
- Sov helst på siden – uden at vride i hverken hofte eller skuldre.
- Gå ordentligt tid i seng, så du er sikret mellem 7 og 8 timers søvn.
- Sov i en seng, der passer til dig, og husk, at topmadrassen ikke er ligegyldig – den topper den gode søvn af!