Springmadras 

Når der skal købes ny seng, så er det vigtigt at vælge en seng, der passer til dine individuelle præferencer. Sengens vigtigste element er madrassen, da det er madrassen, der skal sikre den komfort og støtte, du har brug for. De fleste sengetyper består af to eller flere madrastyper, hvor topmadrassen er fællesnævner for hver af de forskellige sengetyper. Hvis du er på udkig efter en madras, der skal passe til dit sengestel eller underseng, så får du herunder en guide til at vælge den rette springmadras. 

Hvad er en springmadras? 

En springmadras er først og fremmest en madras uden ben, det vil sige, at en springmadras er en madras, som du kan lægge i et sengestel eller ovenpå en underseng. Når en springmadras beskrives som en madras uden ben, så er det fordi, at springmadrassen på nogle områder minder om boxmadrassen i sin opbygning. Den væsentligste forskel er, at springmadrassen er vendbar. En boxmadras er en madras, som der skal skrues ben på, hvilket gør, at madrassen ikke kan vendes. I og med at springmadrassen ikke har nogle ben, er det en ideel løsning, hvis du eksempelvis drømmer om en flot sengeramme.  

At en springmadras er vendbar betyder, at den reelt set ikke har nogen top eller bund. Hvis madrassen bliver slidt på den ene side, så kan du blot vende madrassen om, og derved forlænge madrassens levetid. En anden måde hvorpå springmadrassen adskiller sig fra boxmadrassen er, at en boxmadras er bygget op om en træramme. Det er springmadrassen ikke, og derfor er det nødvendigt med enten et sengestel eller en underseng, som madrassen kan lægges på.  

Hvis du går og drømmer om et sengestel, så er springmadrassen det rette valg. Fordelene ved en boxmadras er, at du kun behøver at købe en topmadras, førend du har en fuldendt seng. Med en springmadras er du nødt til også at købe et sengestel, men der er til gengæld mange fordele ved et købe et sengestel. 

Boxmadrassen er en populær sengetype, men det er langt fra den mest dekorative. Hvis du gerne vil indrette dit soveværelse så det indbyder til ro og hvile, så er et sengestel den perfekte løsning, da sengestel fås i et hav af udgaver og designs. Med et sengestel kan du danne rammen for en hyggelig og harmonisk atmosfære. Så mangler du blot at finde den rette springmadras, så du får den ideelle helhedsløsning.  

Hvis du er på udkig efter en springmadras til dit sengestål, så fås springmadrasser i de følgende størrelser:  

  • Springmadras 90×200 
  • Springmadras 140×200 
  • Springmadras 180×200 
  • Springmadras 90×200 

Springmadras eller skummadras? 

Når du har fundet det rette sengestel, der skal pryde dit soveværelse, så bliver det næste spørgsmål, hvilken madras skal du vælge? Det er vigtigt, når der skal købes ny seng, at man vælger den rette madras. Der findes forskellige madrastyper, og indenfor hver af de forskellige madrastyper findes der endnu flere forskellige modeller at vælge mellem.  

Det er madrassen, der skal sikre dig de bedste omstændigheder for en god nats søvn. Derfor er det vigtigt, at madrassen har den rigtige hårdhed og komfort, så du kan sove godt om natten. Det er forskelligt fra person til person, hvordan man sover bedst og mest behageligt, men ens er det, at det kræver en god madras.  

Når du skal vælge din nye madras, og du har besluttet dig for, at det skal være en vendbar madras uden ben, så skal du beslutte dig for, hvilken madrastype du gerne vil have. En god idé er at vælge en kvalitetsdygtig springmadras, som kan give dig den komfort og støtte, du har brug for. En skummadras bruges oftest som topmadras, det vil sige ovenpå springmadrassen, eller i børnesenge eller andre sengetyper hvor der ikke er plads til en almindelig madras.  

En skummadras er ikke ideel at bruge uden en springmadras eller en anden form for madras, da denne madrastype ikke i sig selv kan tilbyde den rette liggekomfort. Hvis du er på udkig efter en skummadras som topmadras, så skal du være opmærksom på, at der findes forskellige typer af skummadrasser. 

Hvis det er den billigste løsning, du er på udkig efter, så er en almindelig skummadras det billigste. Med en almindelig skummadras er det ikke komforten, der er i højsædet. Skummadrasser fås i forskellige kvaliteter, og hvis du er på udkig efter en skummadras, hvor liggekomforten er i højsædet, så er skummadrasser af memory skum de bedste at investere i. Derudover produceres skummadrasser også i koldskum og purskum. Forskellen på de forskellige skummadrastyper er komfort og hårdhed.  

Springmadras med eller uden topmadras? 

Det er springmadrassen, der skal sikre, at du får den grundlæggende støtte, du har brug for, men hvis du gerne vil ligge endnu mere behageligt, så kan du supplere med en topmadras, som højner liggekomforten. Der findes mange forskellige topmadrasser udviklet i forskellige materialer, og det er en god idé at vælge en topmadras, der passer til dine individuelle præferencer.  

Det kan sagtens lade sig gøre at sove på en springmadras uden en topmadras, men hvis du vil sikre dig en komfortabel nattesøvn, så er en topmadras at foretrække. Selve springmadrassen er bygget op omkring fjedre, som skal sikre den rette støtte og komfort. Springmadrassens opgave er at sikre dig en komfortabel nattesøvn ved at madrassens fjedre fordeler trykket fra din kropsvægt jævnt, så du ikke risikerer at ligge hårdere nogle steder på kroppen end andre.  

Topmadrassen primære formål er derimod at sikre dig den rette, individuelle komfort. Det er topmadrassen, som er tættest på kroppen, og derfor er det vigtigt at vælge en topmadras, som passer til dine krav og præferencer. Topmadrasser kan både være bløde og hårde afhængig af tykkelsen på madrassen samt det materiale, madrassen er udført i. Udover at topmadrassen skal sikre dig en større komfort, så er topmadrassen også med til at forlænge springmadrassens levetid. Topmadrassen skåner springmadrassen fra snavs og slid, og så er topmadrasser vendbare ligesom springmadrasser, så du er garanteret en seng, du kan få glæde af mange år ud i fremtiden.  

Kan man få en springmadras til elevationsseng? 

Du kan sagtens få en springmadras til en elevationsseng, faktisk anbefales det, at man køber både en springmadras og en topmadras, hvis man gerne vil have en god og komfortabel elevationssengHeldigvis er der oftest allerede en springmadras med i prisen, når man køber en elevationsseng. Hvis du derimod køber et elevationsstel, kan du i nogle tilfælde risikere selv at skulle købe en springmadras, som skal lægges ovenpå stellet, men langt de fleste forhandlere sælger elevationssenge, hvor springmadrassen allerede er med i prisen.  

Hvis du allerede har en elevationsseng, som godt kunne trænge til nogle nye springmadrasser, så skal du være opmærksom på at vælge nogle madrasser, som egner sig til elevationsfunktionen. De fleste springmadrasser egner sig til elevationssenge, men der findes springmadrasser, som ikke kan bøje sig tilstrækkeligt til at følge med sengens elevation, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at de nye madrasser skal være egnet til formålet. 

Skal jeg vælge en hård springmadras? 

Om du skal vælge en hård springmadras, afhænger af dine individuelle præferencer til støtte og komfort. Den bedste måde at finde ud af, om du skal have en hård springmadras er ved at prøve at lægge dig i en seng med en hård springmadras. Oftest er den letteste måde at finde frem til individuelle sengepræferencer ved at prøve sig frem, og det kan oftest lade sig gøre at prøve forskellige madrastyper hos de fleste fysiske sengeforhandlere, også selvom du vælger at købe din nye seng online.  

Oftest kan det godt betale sig at lave en springmadras test for at finde ud af, hvordan du ligger mest komfortabelt, da du helst skulle kunne have din nye seng i mange år ud i fremtiden.