Pudebetræk  

Når du har valgt den helt rigtige dyne og pude, der matcher dine behov, skal du naturligvis også anskaffe et betræk til begge dele. Pudebetrækket og dynebetrækket har to funktioner. For det første gør betrækket det nemt at sove i et frisk og rent miljø, da det er langt nemmere at vaske et betræk fremfor selve dynen og puden. Dernæst er betrækkene bløde og rare for huden. Endelig kan betrækkene også bruges i forbindelse med indretning af soveværelset, da du kan købe betræk i alle mulige udtryk, der matcher din personlige stil i soveværelset.   

Hvad er et hovedpudebetræk? 

Et hovedpudebetræk er det betræk, som du putter din hovedpude ind i. Det er smart, da du slipper for at vaske selve puden. Når vi sover, så sveder vi meget og det går i første omgang ud over både pudebetrækket, dynebetrækket og lagenet, da det er de dele, som vores krop har kontakt med først, når vi sover. Hovedpudebetrækket vil derfor hurtigt få behov for en tur i vaskemaskinen på grund af sved fra særligt nakken.  

Hvordan vælger jeg det rigtige betræk til min hovedpude?  

Hovedpudebetrækkets størrelse afhænger af din pude, mens udseendet afhænger af din personlige smag. Du skal derfor i første omgang undersøge størrelsen på din hovedpude. På de fleste hovedpuder er der syet et mærke fast i siden, hvor du finder blandt andet vaskeanvisninger. På dette mærke vil du måske også kunne finde informationer om størrelsen på puden, og ellers må du i gang med et målebånd.   

Når du ved, hvilken størrelsen som din pude har, kan du gå på jagt efter betrækket. Når du kender størrelsen, er det et spørgsmål om dine personlige præferencer i forhold til farver og kvalitet. Der findes betræk i mange forskellige typer stof men bomuld og bomuldssatin er de mest anvendte tekstiler til hovedpudebetræk.   

Det kan være en god idé at gå efter betræk, der er lavet i naturlige materialer. Pudebetræk i kunststof, som for eksempel polyester, er ikke lige så åndbare og allergivenlige, som pudebetræk der er lavet i naturlige materialer.   

Bomuld er et meget brugt materiale til hovedpudebetræk. Nogle typer bomuld kan have en meget ru overflade, som kan være en smule hårdt for huden i ansigtet og håret, særligt hvis du sover meget uroligt, og gnider ansigtet og håret meget mod puden. Her kan du med fordel vælge betræk, der er lavet af glattere fibre som bambus eller silke.    

Skal jeg vælge et pudebetræk i silke? 

Der laves også hovedpudebetræk i silke. Silke er et naturligt stof med en meget blød overflade. Silke har en helt glat overflade, og derfor vil din hud bevæge sig helt ubesværet hen over betrækkets overflade. Det skaber mindre gnidningsmodstand, som kan være godt for din hud i ansigtet, som hviler mod stoffet i omkring 8 timer hver nat.  

Silke er et dyrere materiale sammenlignet med bomuld og bomuldssatin. Silkepudebetræk er dertil værd at investere i, hvis du mangler et allergivenligt alternativ til dine brugte bomuldsbetræk. Pudebetræk i silke vil betyde en lavere risiko for at fremkalde allergiske reaktioner. Det skyldes blandt andet at husstøvmider, som er almindeligt at være allergisk overfor, har dårligere betingelser for vækst i pudebetræk lavet af silke.   

Hvis du ikke vil købe puder af silke, kan det være en god idé at anskaffe flere af de samme pudebetræk. På den måde kan du skifte pudens betræk ofte, og dermed sikre dig at dit betræk er rent. Dette vil også være med til at mindske støvmiderne, hvis du vasker dit betræk ved 60 grader.   

Hvilken størrelse skal mit hovedpudebetræk være?  

Du kan købe betræk i alle størrelser. De mest almindelige størrelser er:  

  • pudebetræk 40×60 
  • pudebetræk 60×63 
  • pudebetræk 55×55 

Størrelsen på hovedpudebetrækket afhænger naturligvis af størrelsen på din hovedpude. Den gennemsnitlige hovedpude er 60×63, men der findes mange forskellige mål, så det er en god idé at tjekke din pudes mål, inden du køber et nyt betræk.   

Hvilke betræk til pyntepuder findes der?  

Du har måske sengen fyldt med pyntepuder, eller også har du to gavlpuder, som du bruger hvis du sidder i sengen og læser, inden du skal sove. Pyntepuder kan have mange forskellige størrelser, og derfor kan du også købe betræk, der matcher størrelsen på puderne   

Pyntepuder kan du bruge til at skabe en personlig stil og indretning i dit soveværelse. Da sengetøj ofte er ret anonymt og neutralt, foretrækker mange at pifte stilen op med nogle pyntepuder i sengen. Du kan med fordel kombinere både sengetæpper og pyntepuder for at skabe et personligt udtryk.